Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Succesvol team?! Inspiratie van een Otter

12 december 2018

‘Otters zijn slim, vindingrijk, oplossingsgericht en hebben ontzettend veel doorzettingsvermogen. Als zij iets willen bereiken zorgen ze dat ze het bereiken!’ Aldus Mike, Otterverzorger van Ouwehands Dierenpark, tijdens ons teamuitje vorige maand.

Terwijl ik samen met mijn collega’s naar Mike luisterde, realiseerde ik me dat ons team van Orange Otters verassend veel wegheeft van deze guitige beestjes!

Het was twee jaar geleden toen ik voor het eerst kennismaakte met Orange Otters. Een team communicatieconsultants die met opvallend veel passie en energie beweging brengt in organisaties. In die tijd was ik druk met heroriëntatie op mijn loopbaan en op zoek naar inspiratie. Dat vond ik bij Orange Otters. Drie maanden na de kennismaking ging ik bij hen aan de slag.

Ik kijk terug op een mooie tijd waarin ik de ruimte kreeg om mijn passie voor het werken met en in beweging brengen van teams te exploreren. En waarin ik heb meegekeken en -gedaan met mooie opdrachten. De opdracht die me het meest zal bijblijven was het ontwikkelen van een communicatieplan samen met de medewerkers van het Sociaal Domein van de gemeente Haarlem. Het heeft me zelfs mede geïnspireerd om te solliciteren bij de gemeente van mijn eigen mooie stad Amsterdam. In januari 2019 ga ik daar aan de slag ga.

In dit schrijven deel ik wat ik heb opgestoken van onze samenwerking en mijn visie op de kracht van ons team. Als inspiratie voor andere teams.

Luisteren

Mijn eerste ervaring bij een opdrachtgever van Orange Otters was een luistersessie van Michael Meyer. Dit was er één van een reeks van vijf waar medewerkers om input werd gevraagd voor de beoogde ontwikkelingen. Het was prachtig om te zien dat iedereen invloed kreeg en ook input gaf op de huidige situatie en de gewenste situatie. Opvallend was de veiligheid die mensen voelden en de vrijheid die ze pakten om te delen. Belangrijk was dat de opgehaalde informatie in aanloop naar het plan bewaard bleef/ terugkwam, waardoor medewerkers zich gehoord voelden.

Deze wijsheid passen de Otters ook intern toe. Heel concreet zitten we – ondanks drukte bij onze opdrachtgevers – vrijdags bij elkaar en luisteren we waar iedereen mee bezig is en wat ons bezig houdt. Ook worden gezamenlijk uitgevoerde projecten geëvalueerd en lessons learned van individuele projecten gedeeld. Daarnaast hebben we elke maand een intervisiebijeenkomst om elkaar verder te helpen en worden – in praktijk minstens 1 x per jaar – sessies gehouden met een facilitator om samen te onderzoeken waar we staan als bedrijf en als team en wat nodig is voor ontwikkeling.

Ik heb ervaren dat het enorm bijdraagt aan een gevoel van veiligheid in het team. Daarbij leren we van elkaar en versterken we elkaar actief. Dit is ook voelbaar voor onze opdrachtgevers.

Samenwerken vanuit je kracht

Het is opvallend hoe vrij Orange Otters zijn met samenwerken en (informatie) delen met andere organisaties. Zelf kwam ik voor het eerst in contact met de Otters via Huib Koeleman, die naast partner bij de Otters ook voorzitter is van de Roze Filmdagen. Een initiatief dat actief door de Otters wordt gesponsord door huisvesting te delen. Ook werken we samen met gespecialiseerde organisaties als Orange Hill, Embrace en universiteiten. En nodigen we regelmatig mensen uit ons netwerk en/ of organisaties uit om uit te wisselen wat we doen en te onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken.

Zo werkt het ook intern. Met Roosmarijn Busch, Huib Koeleman, Michael Meyer, Sander Dorst, Lisa Kortekaas en mijzelf hebben we een divers team met dito specialismen. We zijn verbonden in onze drive om betrokkenheid en verbondenheid bij onze opdrachtgevers te vergroten en hebben elkaar nodig om dat optimaal te realiseren.

De waarde van deze manier van samenwerken is dat iedereen doet wat hij/zij leuk vindt en goed in is en dat we complementair zijn aan elkaar.

LOL

Het lijkt erop dat we impliciet een norm hebben dat het werk leuk is. Het valt me op dat we veel delen over onze passies en behoeften. We dagen elkaar ook uit als de (persoonlijke) flow er even uit is. We houden het leuk door te delen over wat we meemaken, vaak online. En door leuke dingen te doen, zoals borrelen, onze befaamde Otteruitjes en af en toe een feestje pakken! Ik heb heel veel gelachen op mijn werk en dat is heerlijk!!

Ingeborg Antheunis

Wil je meer weten?

Wil je meer weten?

Orange Otters

Waarom heten we eigenlijk Orange Otters?