Huib Koeleman

Interne communicatie en managen, mijn passies

In 1992 leek het me een goede gedachte om mijn ideeën over interne communicatie eens op papier te zetten. Wat aanvankelijk een reader zou worden voor een cursus werd uiteindelijk een boek dat mijn verdere carrière in het communicatievak heeft bepaald. Een bewuste interventie? Zeker niet. Spijt van? Nog minder! Met plezier werken aan verbetering van het vak en organisaties adviseren van strategie tot uitvoering. Daar krijg ik energie van.

Paars

Mijn wortels

Ik ben partner geweest bij Wit Communicatieadviseurs en algemeen directeur bij Euro RSCG Bikker Rotterdam. Een bureau waar ik de waarde van advies en creatie heb leren kennen. De mooie combinatie van linker en rechter hersenhelft, van ratio en emotie.  Daarvoor heb ik ruim 10 jaar als adviseur/partner gewerkt bij Twynstra Gudde Management Consultants. Een adviesbureau dat me stimuleerde kennis te ontwikkelen en te delen. Met name in veranderkunde.

Uitproberen en kennis delen

Ik ben een strategische doener. Mijn rol als adviseur wissel ik daarom af met managementopdrachten. Volgens mij kun je alleen goed adviseren als je ook regelmatig onderdeel bent van organisaties en zelf als manager aan de bak mag.  Ik ben geen innovator, maar wel nieuwsgierig. Als ik bijvoorbeeld hoor dat websites of infographics makkelijk zelf te maken zijn, dan wil ik dat proberen. En ik schrijf. Ideeën die opborrelen leg ik graag vast in blogs en columns en deel ik met anderen.

Waar werk ik aan

  • interim management bij afdelingen communicatie en strategie
  • in werksessies met de klant komen tot strategisch (intern) communicatiebeleid (Nederlands en Engels)
  • waarmaken van communicatiebeleid
  • begeleiden van veranderingsprocessen
  • coachen van communicatieprofessionals

De Roze Filmdagen

Er is meer dan werk alleen. Ik ben voorzitter bij mijn favoriete filmfestival “De Roze Filmdagen | Amsterdam LGBTQ Film Festival”. Met een mix van arthouse films en strijdbare statements. In 2018 organiseren we het festival voor de 21e keer en ontvingen meer dan 10.000 bezoekers. Mijn favoriete film: “Weekend” van Andrew Haigh.

Weekend-final-quad-poster-72-dpi

Happy Together

Natuurlijk is er ook een thuis. Ik leef al 30 jaar blij samen met mijn hubby Gijs. Met hem deel ik huis en haard.

gijs-en-huib-huwelijk

Vakantieganger of reiziger

Hard werken is leuk, maar ik bouw graag tijd in voor ontspanning en inspiratie. Ik ben meer een vakantieganger dan een reiziger. Heerlijk aan het strand met een goed boek. Of naar fascinerende steden als Rome, Sydney of Tokyo.  En als ik echt reis, dan graag in natuurparken in Amerika. Favoriet: Antelope Canyon.

Schermafbeelding-2015-12-05-om-12.11.25-1024x627

Muziek: Madonna tot opera

madonna

Van muziek word ik blij; thuis en bij het uitgaan. Als kleine jongen was ik dol op ABBA en de laatste 30 jaar zijn mijn belangrijkste gebeurtenissen voorzien van een soundtrack van Madonna. Daarnaast ben ik fan van theater. Ik ga al jaren met veel plezier naar de vaak vernieuwende voorstellingen van De Nederlandse Opera en naar dansvoorstellingen in de Stadsschouwburg of kleine theaters als Bellevue. 

Ontspannen: de daktuin

purple geranium

Amsterdam is mijn stad. En als ik wil ontspannen is er geen betere plaats dan op ons dakterras.


Mijn visie in boekvorm

 

Interne communicatie

Dit boek behandelt alle facetten van het vakgebied interne communicatie: van analyse tot strategie en communicatiemiddelen. Het biedt communicatiemanagers en de mensen die hiervoor in opleiding zijn een handreiking bij het opstellen van intern communicatiebeleid en het verbeteren van de communicatiemix.

boekcover

Interne communicatie bij verandering

Deze derde druk is een geheel herziene druk. In deze versie zijn nieuwe ervaringen en ideeën verwerkt waardoor het past bij veranderingen van nu. Zo zijn twee nieuwe strategieën toegevoegd: de paarse machtsstrategie, zinvol in crisissituaties, en de oranje interactiestrategie, waarbij medewerkers zoveel mogelijk worden betrokken.

Social media voor interne communicatie boekcover Huib Koeleman

Social media voor interne communicatie

In dit boek komen allerlei social media aan de orde die mogelijkheden bieden voor kennisuitwisseling en communicatie binnen organisaties.  Social media passen bij de medewerker 2.0 en bij het  nieuwe werken. Ook de veranderende rol van de afdeling communicatie wordt behandeld, van controleur in luisteraar.

Andere-Publicaties

Bijdrage aan andere publicaties, o.a. over gemeenten

Ook draag ik regelmatig bij aan andere publicaties. Zoals recent in NU van Betteke van Ruler, De Social Media Almanak voor Gemeenten van David Kok en De Gemeente Centraal van Vera de Witte.


Je kan me bereiken via

huib@orangeotters.nl
m: +31642050273
t: @huibkoeleman
LinkedIn-Logo-02