Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only

Huib Koeleman

Van onschuldige reader tot basisboek

Interne communicatie is mijn passie. In 1992 leek het me een goede gedachte om mijn ideeën over interne communicatie eens op papier te zetten. Wat aanvankelijk een reader zou worden voor een cursus werd uiteindelijk een boek dat mijn verdere carrière in het communicatievak heeft bepaald. Een bewuste interventie? Zeker niet. Spijt van? Nog minder! Ik werk met veel plezier aan verbetering van het vak en aan het adviseren van organisaties; van strategie tot uitvoering.

Mijn wortels

Mijn 10 jaar als adviseur/partner bij Twynstra Gudde Management Consultants zijn bepalend geweest voor mijn carrière . Een adviesbureau dat me stimuleerde kennis te ontwikkelen en te delen. Met name in veranderkunde (zoals de kleurenleer van De Caluwé en Vermaak). Ik ben tevens adviseur geweest bij CMC en algemeen directeur bij Euro RSCG Bikker Rotterdam. Daar heb ik de waarde van advies en creatie leren kennen. Daarna was ik mede oprichter en partner bij Wit Communicatie.

Senior adviseur / associate bij Orange Otters

In 2015 heb ik samen met Michael en Roosmarijn Orange Otters opgezet. Een droom ging in vervulling: een bureau gespecialiseerd in interne en verandercommunicatie. Op 1 januari 2024 heb ik een stap opzij gezet en ben ik gestopt als directielid. Nu ben ik als associate verbonden als senior adviseur.

De laatste jaren heb ik vanuit Orange Otters als interim manager leiding gegeven aan afdelingen Communicatie van de NGO’s ICCO en HIVOS. In 2022 was ik trekker interne communicatie bij ProRail. Deze managementervaring heeft mijn adviesrol verder versterkt. Volgens mij kun je beter adviseren als je soms als manager aan de bak gaat.

Uitproberen en kennis delen

Ik ben geen ontwikkelaar, maar wel nieuwsgierig. Zeker naar digitale ontwikkelingen. Als ik bijvoorbeeld hoor dat websites of infographics makkelijk zelf te maken zijn, dan ga ik dat proberen. En ik schrijf. Ideeën die opborrelen leg ik graag vast in blogs en boeken en deel ik met anderen. Via deze link zie je mijn recente boeken.

Als Orange Otter inzetbaar voor:

  • interim management bij afdelingen communicatie en strategie;
  • in werksessies met de klant komen tot strategisch (intern) communicatiebeleid m.b.v. Het Interne Communicatie Canvas (Nederlands en Engels);
  • diversiteit en inclusie;
  • waarmaken van communicatiebeleid;
  • begeleiden van veranderingsprocessen;
  • coachen van communicatieprofessionals.

Meer dan werk alleen

Naast mijn betaalde werk heb ik ook nog andere activiteiten. Ik ben bijvoorbeeld fan van het filmfestival “De Roze Filmdagen | Amsterdam LGBTQ Film Festival”. Met een mix van arthouse films en strijdbare statements. Van 2014 tot 2022 mocht ik voorzitter zijn van dit geweldige festival. Een van mijn favoriete films is “Weekend” van Andrew Haigh.

Verder ga ik al jaren met veel plezier naar de vaak vernieuwende voorstellingen van De Nationale Opera en naar dansvoorstellingen in kleine theaters, zoals Bellevue. O ja, ik probeer Spaans te leren.