Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Zeg (junior) communicatieadviseur: Wat doe je nou eigenlijk?

7 april 2023 Leestijd: 4 minuten

Sinds ik vier maanden geleden begon bij Orange Otters is het een van de meest gestelde vragen die ik krijg van vrienden en familie: “Wat doe je eigenlijk als junior communicatieadviseur?”. In deze blog leg ik uit wat het betekent om junior te zijn, wat ik tot nu toe heb geleerd en de belangrijkste take-aways van deze eerste paar maanden.

Wat houdt het in om junior te zijn?

Wat doe je dan écht als junior communicatieadviseur? Voordat ik bij de Orange Otters kwam, dacht ik dat je echt ‘bij het begin moest beginnen’. In de films zijn stagiairs en junior medewerkers degene die de koffie halen voor de leidinggevende en de vervelende klusjes krijgen. Toen ik binnenkwam bij de Orange Otters kreeg ik gelijk de vraag of ik een voorkeur had voor afwassen of afdrogen. Mijn antwoord ‘afwas’ resulteerde in gejuich, maar vooral omdat er al voornamelijk afdrogers in het team waren. Bij Orange Otters staan namelijk ook de senior communicatieadviseurs gewoon met het handen in het sop.

Het antwoord op de vraag is daarom ook minder spannend dan het lijkt: als junior communicatieadviseur ben ik vooral “communicatieadviseur”. Net als mijn medior en senior collega’s, adviseer ik organisaties hoe zij het beste kunnen communiceren, zodat de interne communicatie bijdraagt aan de doelen van de organisatie. Ik word vooral gezien als collega communicatieadviseur, waarin ik volledig word meegenomen in iedere fase van een project. Van acquisitie en offerte tot strategie en uitwerking. Bij Orange Otters mag ik echt op projectniveau meedenken, brainstormen, onderzoek uitvoeren en rapporten uitwerken. Deze wisselwerking heeft twee voordelen: als junior ontwikkel ik mijzelf in het vak, maar breng wellicht ook een nieuw perspectief mee in een project. Soms stel ik een vraag, waarop ik een verhelderend antwoord krijg en weer iets heb geleerd. Mijn vraag kan echter ook mijn collega’s weer aan het denken zet: Waarom doen we dat eigenlijk op deze manier?

Onboarding: Mentor en Buddy

Als je nieuw bent in een functie, niet alleen als junior communicatieadviseur, is het belangrijk om je te ontwikkelen in het vak. Lees, luister, kijk en observeer zoveel je kan. Daar krijg je als junior wel extra de ruimte voor. Bij Orange Otters heb ik als junior een ‘buddy’ die ik op dagelijkse basis kan aanschieten voor allerlei vragen, variërend van algemene vragen over werken en de organisatie tot het vak van communicatieadviseur. Daarbij heb ik ook een mentor die mij begeleid in mijn persoonlijke, professionele en vakontwikkeling. Zo voelde ik mij gelijk onderdeel van het team en wist ik bij wie ik bij welke vragen terecht kon. Lees meer over onboarding van nieuwe collega’s in het blog van Huib Koeleman.

Belangrijkste take-aways

In de afgelopen maand heb ik veel van mijn collega’s mogen observeren en leren, zowel in vakkennis als professionele vaardigheden. Hier zet ik mijn belangrijkste adviezen op een rijtje:

  • Probeer: Probeer zo veel mogelijk verschillende dingen (binnen de kaders van je functie). Ontdek wat je wel en niet leuk vindt. Ga vooral meekijken, rondkijken en vraag bijvoorbeeld of je met een collega mee mag naar een vergadering. Zo ontdek je waar je sterktes en zwaktes liggen, welke onderdelen van je functie je meer of minder leuk vindt en welke soort projecten jou het meeste energie geven.
    Probeer ook verschillende werkwijzen, om te kijken hoe je het meeste uit jezelf kan halen. Heb je ’s ochtends of ’s middags meer energie? Hoe maak je het liefst gebruik van je agenda? Voor tips: Lees GRIP.
  • Observeer: Je wordt omringd door collega’s met jaren van kennis en ervaring. Maak daar gebruik van. Kijk hoe zij projecten aanvliegen, klantcontact oppakken, welke werkwijze zij hebben. Daarnaast is het ook een voordeel om met jouw frisse blik naar het team en de organisatie te kijken. Je raakt snel gewend aan de organisatie, dus probeer goed te blijven kijken naar dingen die je opvallen. Van jouw observaties en feedback kunnen jouw nieuwe collega’s en leidinggevende dan ook weer leren.
  • Leer: Leren is altijd belangrijk in je carrière, om bij te blijven in de vakontwikkeling en het meeste uit jezelf te halen. Vooral als starter of nieuwe medewerker is dit extra belangrijk. Bekijk de kennisbank, lees oude projecten door, verdiep je in de vakvereniging, etc. En vooral: Blijf vragen stellen. Vragen kan je altijd blijven stellen en anders hoor je het gelijk als een vraag niet van een antwoord kan worden voorzien.

“Nee is ook een antwoord.”

De tip die voor mij op persoonlijk vlak de meeste impact heeft gemaakt kreeg ik van mijn buddy Sander: “Nee is ook een antwoord”. Als nieuwe collega ben je snel geneigd om ja te zeggen, als iemand vraagt of je ze met iets kunt helpen. Je wilt namelijk veel leren én een goede eerste indruk geven. Het is echter heel belangrijk om zelf je grenzen aan te geven. Hoewel de meeste mensen ondertussen openbare agenda’s hebben, kan je niet altijd in iemand anders zijn agenda kijken. Een ‘lege’ agenda betekent namelijk niet per definitief dat iemand ergens ook de tijd en ruimte voor heeft. Het klinkt heel hard, maar niemand gaat jouw tijd voor je bewaken. Dat moet je toch echt zelf doen. Dit geldt ook de andere kant op, want ook jouw collega’s zullen soms ook ‘nee’ zeggen. Daarom hoef je niet bang te zijn om vragen te stellen, want als iemand geen tijd of ruimte voor jouw vraag of verzoek heeft dan zullen ze het zelf aangeven. Als laatste is het ook belangrijk om eerlijk ‘nee’ of ‘ik weet het niet’ aan te geven, als je iets wordt gevraagd waar je geen antwoord op hebt. Je hoeft niet altijd een antwoord klaar te hebben, dit geldt intern voor collega’s maar ook extern voor opdrachtgevers. Je mag altijd aangeven dat je iets niet weet en even gaat uitzoeken, zodat je hier later inhoudelijk op terug kan komen.

Ben jij benieuwd naar mijn ervaring als junior communicatieadviseur? Of lijkt het je leuk om eens een praatje te maken over de functie? Neem dan vooral contact op via LinkedIn of stuur een WhatsAppje.

Bekijk hier onze huidige vacature voor junior communicatieadviseur bij Orange Otters. Wellicht ben jij binnenkort wel onze nieuwe collega!