Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Vier voordelen van een hackathon

30 januari 2019

Enkele ervaringen van de Hackathon Amsterdam 3D

18 en 19 januari organiseerde de gemeente Amsterdam de Hackathon Amsterdam 3D, de tweede hackathon over de omgevingswet. Zeven teams kregen de opdracht om binnen 36 uur een oplossing te vinden voor een praktisch probleem. Orange Otters was betrokken bij de organisatie. Lees waarom een hackathon een mooie methode is om als organisatie in te zetten voor een probleem.

Welk probleem moest worden opgelost?

De gemeente Amsterdam organiseerde de hackathon rondom de Omgevingswet. Deze wet gaat in 2021 in en vereenvoudigt regels rondom ruimtelijke ontwikkeling, zodat het makkelijker wordt om bijvoorbeeld een bouwproject te starten. De gemeente wil graag met Amsterdammers hun stad inrichten. Daarom is een 3D-plattegrond van de stad ontwikkeld.

 

De vraag aan de hackers: Hoe maken we hier een tool van, waarmee burgers, ondernemers en de gemeente samen de stad kunnen inrichten?

Voor deze blog sprak ik enkele deelnemers over hun ervaringen. Wat haalden zij uit deze editie? En wat levert dat hun organisatie op? Lees het hier.

1: Diverse samengestelde teams leiden tot betere resultaten

Hoewel uit de wetenschap vaak blijkt dat diversiteit tot minder effectiviteit leidt, bestaat een uitzondering: diversiteit in kennis. Een van de krachten van een hackathon is namelijk dat een groep vreemden samen een team vormen. De deelnemers nemen kennis mee vanuit verschillende vakgebieden en brengen ieder hun eigen visie op een probleem. Zoals een hacker verwoordde:

“Het is een mix van de hardcore-nerds en creatievelingen. Zo leer je een probleem aan te pakken vanuit verschillende hoeken en kom je tot een beter resultaat dan met een team met allemaal dezelfde expertise.”

2: Je verbreedt je netwerk in onverwachte hoeken

Ik zie veel teams die bestaan uit onbekenden van elkaar. Na ze te spreken, blijkt dat dit niet alleen veel kennis brengt, maar het creëert ook een breder netwerk van verschillende disciplines. Uit eerdere edities zijn niet alleen vriendschappen gevormd, maar er zijn zelfs nieuwe bedrijven uit ontstaan. Miguel Verweij, projectleider bij Arcadis, verwoordt het mooi:

“Het werkt als een broedplaats voor creativiteit en innovatie.”

3: “Het levert in 2 dagen resultaten waar je normaal 4 weken over doet”

Aldus hacker Stefan de Konink van Bliksem Labs. Je geeft je in twee dagen namelijk volledig over aan een probleem. Een andere deelnemer maakt duidelijk dat projecten vaak andersom beginnen: eerst een uitgebreid plan en dan pas testen. Maar, als het idee dan niet werkt, is al die moeite voor niets geweest. Met een hackathon worden deelnemers gedwongen om binnen een korte tijd het idee helder te omschrijven en dit meteen te testen via feedbackrondes met andere teams. Zo ontwikkel je via een scrum-achtige methode je idee binnen 36 uur.

4: Je hebt een break uit het dagelijkse leven

Alleen al de sfeer bij binnenkomst brengt me in een ontspannen stemming. De hackers werken hard, maar wisselen dit af met de nodige rust. De hackathon kenmerkt zich namelijk door goed eten en drinken. Denk ook aan relaxmomentjes met games, massages en toepasbare workshops, zoals pitchtrainingen.

Waar kan een organisatie een hackathon voor inzetten?

Een hackathon kan je in principe organiseren voor ieder praktisch probleem wat nog geen duidelijke oplossing heeft. Denk aan een probleem waar je als organisatie langere tijd tegenaan loopt en waar een out-of-the-box-oplossing gewenst is.

Een hackathon leent zich dus goed voor het oplossen van praktische vraagstukken door het ontwikkelen van een tool, ontstaan uit creatieve en innovatieve ideeën. Benieuwd naar de uitkomsten van de Hackathon Amsterdam 3D? Of heeft jouw organisatie zo’n vraagstuk? Vraag Roosmarijn gerust om tips.

Weten wat een hackathon is en hoe je dit organiseert? Dit lees je in Roosmarijn’s blog.