Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Leuk voorbeeld van AI in Canva begin 2024

21 december 2023 Leestijd: 5 minuten

ChatGPT en andere AI maakt ons werk leuker en makkelijker, door de extra creatieve input. Zo ook tijdens de creatie van onze jaarlijkse wenskaart. In deze korte blog lees je hoe we deze kaart hebben ontwikkeld met AI in Canva. Mogelijk inspireert het jou om ook vaker AI in te schakelen voor visuele creaties, want de meeste AI in Canva is gratis te gebruiken.

Zoek naar de juiste prompt

Het begint bij duidelijk communiceren wat je wilt. Dat is nog best lastig in een creatief proces, want soms weet je niet precies wat je wilt. Juist daarom vind ik AI leuk. Het genereert allemaal visuele ideeën, waardoor jij jouw ontwerp scherper kan krijgen. Zet daarom niet in op direct de perfecte prompt (de opdracht), maar blijf soms bewust een beetje vaag om je te laten verrassen en om te ontdekken wat je niet wilt. Uiteindelijk leer je vooral door te oefenen een goede prompt schrijven heb ik gemerkt.

Het proces: van idee tot kaart

Poging 1

In Canva Magic Media gaf ik de eerste prompt: Maak een kerstkaart waar otters centraal staan en gebruik daarbij de kleur oranje. Daar rolde twee redelijk bruikbare varianten uit, maar niet helemaal wat bij ons past. Daarnaast zie je dat de eigenschappen die een Otter een Otter maakt redelijk ontbraken. Kortom, ik communiceerde te onduidelijk wat ik wilde, maar dit maakte wel scherper wat ik niet wilde.

Poging 2

In de volgende stap vroeg ik mij af of AI de huisstijl van onze website kan inladen. Denk aan kleuren, stijlen en vormen die we al gebruiken op onze website. Zo werd mijn prompt: Maak een kerstkaart met otters op basis van de huisstijl op onze website www.orangeotters.nl. Dat leverde verrassende resultaten op. Canva AI kan nog geen huisstijl van een website meenemen bij het creatieve proces, maar kan wel inspiratie geven voor het maken van een huisstijl.

Poging 3

Nu ik voldoende inspiratie had, stelde ik mezelf de vraag: wat wil ik nu werkelijk op de kaart zien? Zo kwam ik tot: Maak een afbeelding met getekende Otters in een kerstboom. Dat leverde mooie concrete resultaten op! De otters leken veel meer op otters en van de vier resultaten waren er drie ook echt een volledige kerstboom.

Poging 4

Met de vierde variant ging ik verder. De vierde prompt werd: Maak een afbeelding van Otters met een winterse muts op die in de sneeuw staan in een winters landschap met bergen en bomen op de achtergrond waar de sneeuw uit de lucht komt vallen. Hieruit kwamen vier prachtige AI-gegenereerde afbeeldingen. Toen ontstond bij mij het idee: wat nu als elke collega een Otter vertegenwoordigt? Zo vroeg ik Canva Magic Media in mijn laatste prompt exact hetzelfde, maar dan met 10 Otters. Dat bleek nog lastig. De AI genereerde een afbeelding met negen otters.

OO_Feestdagen_kaartje_poging_4

Magic Grab of Magic Eraser: losse onderdelen uit een foto of afbeelding gebruiken

Helaas lukte het Canva AI niet om 10 otters op de afbeelding te krijgen. Gelukkig heeft Canva de mogelijkheid om achtergronden van illustraties te wissen. Ik kopieerde de afbeelding, verwijderde de achtergrond en zette de 10e Otter er zelf tussen in nog geen 2 minuten tijd.

Magic Expand: van een vierkante afbeelding naar een ansichtkaart

Canva AI genereert afbeeldingen in een vierkant, liggend of staand. Ik wilde toch graag een ansichtkaartformaat. Hiervoor gebruikte ik Magic Expand. Zo verbreed je de afbeelding naar een gewenst formaat. Zo verdubbelde ik de illustraties met sneeuwvlokken en blauwe lucht boven de otters.

En kijk eens, daar is ie dan:

Feestgroet Orange Otters 2023

Ga ook aan de slag met AI

Huib gaf het al aan in zijn blog over de IC-trends voor 2024: AI is een standaard optie geworden in de vormgevingssoftware. In dit geval voor een gezellige vrolijke kerstkaarten zeker ook voor posters, banners en presentaties.  Ga jij deze feestdagen zelf ook een eigen kaart creëren of iets uitproberen met ChatGPT, DALL-E of AI in Canva? Voel je vrij om jouw creatie en prompts te delen met me! Wil je meer tips over hoe je in ons vakgebied AI kan inzetten? Lees de blogs die wij schrijven over AI en download de infographic: ChatGPT slimmer inzetten voor jouw werk.

Hele fijne dagen en tot het nieuwe jaar!