Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

De revival van de gifjes voor dynamische presentaties

14 juni 2016

Worden gifjes of GIFs (weer) hot? Je kent ze wel, die bewegende beelden die eindeloos herhalen. Tijdens C-DAY16 was ik gecharmeerd van de visuele presentatie van Farid Tabarki van Studio Zeitgeist. Hij gebruikte geen tekst, veel foto’s, video’s én GIFs. Mijn aandacht voor GIFs was al eerder getriggerd tijdens de Next Web Conference. Adam Leibsohn van Giphy.com, de zoekmachine voor GIFs, deelde zijn passie voor GIFs. En vele andere sprekers op The Next Web gebruikten GIFS in hun presentaties.  Kortom, genoeg aanleiding om de mogelijkheden van GIFS en Giphy.com te onderzoeken. Leuk voor je interne communicatie.

Kracht van GIFS

De kracht van GIFs? Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar een gif gaat verder. Leibsohn sprak gepassioneerd over GIFs en zei hierover het volgende.

GIFs have the capacity to express complex ideas in ways we find familiar on a cognitive, emotional and visual level.

Mijn eerste website

Mijn associatie met gifjes gaat terug naar mijn allereerste website die ik maakte in de jaren negentig. Iets in html en een geel wereldbolletje dat bewoog. Dat het kon was te gek natuurlijk! Deze gele wereldbol lijkt er het meeste op. Baanbrekend voor mij op dat moment. Of dit nu echt op cognitief, emotioneel en visueel niveau een verbetering was kun je je nu afvragen, maar eind jaren negentig was het een hele stap.

satellite_97

Meer bandbreedte

Door toegenomen bandbreedte is er ondertussen veel meer mogelijk met GIFs. De kwaliteit en deelbaarheid is dus potentieel veel groter. Zijn de gifjes aan hun revival begonnen?

Zoektocht naar bruikbare gifjes

Ik ben nieuwsgierig geworden naar wat er voor bruikbare gifjes te vinden zijn op Giphy. Het is weekend, ik heb niet direct een presentatie in gedachten en begin dus gewoon te zoeken. Just do it…

Hier bleef mijn aandacht hangen. Een leuk begin.

dansende-kinderen

Even kijken wat de zoektocht naar otters voor leuke beelden oplevert. De overgang is een beetje schokkerig, maar die otter is leuk.

otter-giphy

Van de otter beland ik bij de vissen. Dit gifje vind ik fraai. Gewoon een simpele tekening. Je ziet bijna geen overgang. Hier kun ik eindeloos naar blijven kijken.

vis giphy

En als je de bovenste drie dan combineert kom je op het volgende filmpje. Het moet niet gekker worden…

Gaan we giffen?

Natuurlijk heb ik mijn collega Huib, die altijd veel beelden verwerkt in zijn presentaties, ook gewezen op Giphy. Ik ben benieuwd of hij in een van zijn volgende presentaties Giphy gaat uitproberen. En jij? Zie jij leuke toepassingen?

Via Google kun je overigens ook zoeken op .gif, maar het gemak bij Giphy is groter. Je krijgt sneller een voorbeeld te zien en rolt van het een in het ander. Als je even de tijd neemt om de juiste gifjes te zoeken, is het naar mijn mening een leuke toevoeging in een presentatie.

En o ja… teveel gifjes op één pagina is echt af te raden.

Veel gifplezier. Ik ga er vandoor!

rennende vrouw giphy