Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

WebSummit highlights: 10 kijktips over technologie en communicatie

14 november 2019 Leestijd: 10 minuten

Begin november 2019 kwamen ruim 70.000 mensen naar de WebSummit in Lissabon om te netwerken en inspiratie op te doen over technologie. Wij – Lisa en Roosmarijn – hebben ons vier dagen ondergedompeld om een beeld te krijgen van de technologische ontwikkelingen en wat die voor het communicatievak en de maatschappij kunnen betekenen. Bekijk onze 10 WebSummit-highlights.

Wat betekent het voor interne communicatie en verandercommunicatie?

Het congres is overweldigend met zoveel deelnemers, sprekers, startups en informatie die op ons is afgekomen. Hopelijk inspireert een aantal van deze lezingen jou ook. De vraag waar we mee op pad zijn gegaan is ook wat de technologische ontwikkelingen voor interne communicatie en verandercommunicatie kunnen betekenen. Een paar voorzichtige inzichten hierover.

De why centraal

Steeds meer organisaties realiseren zich dat het belangrijk is om de reden van bestaan helder te krijgen en wat zij voor de wereld betekenen. Organisaties ontwikkelen zich naar steeds meer waardegedreven. Wat is hun big WHY en identificeren medewerkers zich hiermee? Voor interne communicatie is het belangrijk om deze ontwikkelingen te begeleiden en te zorgen dat het gezamenlijke doel consistent en helder is, voor zowel de top in de organisatie als de medewerkers.

5G

5G zal helpen bij implementatie van bijvoorbeeld een nieuw social intranet. Geen haperende videomeetings meer, minder drempels voor medewerkers om een nieuw intranet ook goed te gaan gebruiken. De echte verandering van gedrag moet natuurlijk nog wel begeleid worden door de interne communicatieprofessionals.

Bots en robots

Chatrobots kunnen handig zijn voor interne communicatie vanuit verschillende disciplines, in ICT en HR bijvoorbeeld. Lees meer over kansen van chatbots voor interne communicatie

Artificial Intelligence

ArtificiaI Intelligence zal steeds meer zijn intrede doen binnen organisaties. AI kan bijvoorbeeld helpen bij kennisdeling binnen organisaties. Dit helpt de interne communicatieprofessional om medewerkers met elkaar te verbinden en efficiënter te werken. Een voorbeeld is de startup uman.ai: de AI brengt individuele kennis van medewerkers in kaart door het indexeren van de artikelen die een medewerker online leest. Informatie nodig over diversiteit? Collega X heeft 40% kennis over dit onderwerp en kan je meer vertellen. Heb je een probleem? Wellicht is die al eens opgelost. Zie ook http://uman.ai/.

En dan nu de 10 highlights:

Purpose

Als het over technologie gaat, dan gaat het ook vaak over de morele kant. Wat wil je bereiken en waar zet je de nieuwe technologie voor in? Als je een bedrijf begint, heb je dan antwoord op de vraag: waar doen we het eigenlijk allemaal voor? Wat is de WHY van de startups en bedrijven en hoe zet je dit goed neer in een pitch? Frank Cooper, CMO van Blackrock gaf deze inspirerende lezing.

5G

We kunnen er straks niet meer omheen: 5G. De sprekers zijn er enorm enthousiast over. Huawei President Guo Ping deelt zijn visie op 5G en waarom je als developer er echt mee aan de slag moet. Natuurlijk is hij enthousiast over de ontwikkeling (“Wij van wc-eend”). Deze presentatie geeft echter wel een goed beeld van de mogelijkheden.

Heb je echt nog geen idee waar het over gaat? Lees dan dit Engelse blog: 5G in begrijpelijk Engels.

Waar staan we in 2050?

Welke nieuwe technieken gebruiken we in 2050? Zijn er geheel nieuwe soorten van energie om klimaatcrisis te voorkomen? Krijgen we een slimme contactlens die direct informatie geeft over de mensen om ons heen? Hebben we dan nog wel mobiele apparaten nodig? Ontdek het in de lezing over waar we zullen zijn in 2050:

Workshop scenario denken van Shell

Deze tip wijkt af, want het is geen terugkijktip, maar gelukkig wel een lees-verder-tip. Shell heeft 3 scenario’s opgesteld over de toekomst van technologie in de maatschappij. 1. Digital Islands, 2. Open Platforms, 3. Comply and Prosper. In het kort de kenmerken per scenario:

Digital Islands

Bij dit scenario ontstaat een wereld die gefragmenteerd raakt door digitalisering en nieuwe technologie. Populisme wordt versterkt door digitale media, maar techno-sceptici en een tegenbeweging zijn ook wijdverspreid aanwezig.  Kenwoorden zijn: lokaal georganiseerd, private macht, menselijke focus

Open Platforms

In dit scenario ontwikkelen we richting een wereldwijde digitale verbinding waar veel internationale afstemming nodig zal zijn, en internationale waarden gecreëerd zullen worden. Veel beslissingen worden overgenomen door algoritmes. Social relaties worden steeds digitaler en virtueler, waardoor sociale verbindingen zwakker worden. Kernwoorden: global, innovatief, delen, disruptief, virtueel, verdeeld.

Comply and Prosper

Dit is een wereld waarin stabiliteit en welvaart het winnen van vrijheid en privacy. Persoonlijke data wordt gebruikt om je gezondheid en educatie te monitoren en sturen. Deze data wordt gevolgd en gaan ook je leven bepalen. In het algemeen is iedereen rijker en gezonder. De overheid en bedrijven bepalen het landschap. Weinig vrijheid en privacy. Kernwoorden: geïntegreerd, autoritair, stabiel, transparant, gecentraliseerd, efficient

We volgden een workshop waarbij we aan de slag gingen met deze 3 scenario’s. Wat betekent dit voor jouw werk, onderneming en levensgeluk? En zijn er al signalen die aangeven dat een van de scenario’s speelt?

Opvallend was dat we voor alle drie de scenario’s vrij eenvoudig signalen konden opnoemen. Voor het derde scenario dachten we bijvoorbeeld direct aan de manier waarop China met data hun bevolking controleert. Tegelijkertijd lijkt geen enkel scenario ideaal en kregen we niet echt een rooskleurig gevoel over de toekomst. Er spelen ingewikkelde thema’s die vragen om afstemming op wereldniveau. Het is echter wel interessant om na te denken over welke rol jouw organisatie speelt in zo’n scenario. Als alles stabiel is, zoals in de Comply and Proper, dan is er wellicht ook weinig verandering en daarmee is verandercommunicatie minder relevant geworden.

www.shell.com/scenarios

Artificial general intelligence

Bijna iedereen op de WebSummit heeft het over Artificial Intelligence. Het onderwerp is groot en interessant genoeg om een apart blog aan te wijden. Die zit in de pijplijn. De term ‘artificial general intelligence (AGI)’ viel ook meerdere keren. Dat is het tegenovergestelde van ‘artifical specific intelligence (ASI)’. De machines van nu zijn super goed in het uitvoeren van een specifieke taak, maar heel dom als je ze een andere taak zou geven. Bij AGI gaat het over zelflerende systemen, die leren hoe ze kunnen leren. Uiteindelijk kan je dan de systemen krijgen die in veel dingen heel goed is. Het angstscenario is dat de door de mens gemaakte robot de wereld overneemt. Voorlopig is het nog lang niet zover. Om een beeld te krijgen van wat er met Artificial Intelligence kan, licht ik graag de presentatie van Amazon.ai uit.

MMC Ventures heeft onderzoek gedaan naar 2800 AI-startups in 13 Europese landen. De eerste opvallende conclusie is dat voor 40% geen bewijs werd gevonden dat AI werd gebruikt. Toch blijven er genoeg over die wel relevant zijn. 1 op de 12 startups in Europa heeft AI als basis. Bekijk de lezing over het onderzoek hier:

Ctrl-labs

In de gezondheidszorg zijn veel innovaties. Ctrl-labs ontwikkelt toepassingen die mensen zonder hand nieuwe mogelijkheden te bieden. Ze gaven een indrukwekkende demo van een paar van de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een toetsenbord op je bureau zonder fysiek toetsenbord.

Robots in 3 lezingen

Robots are dead, long live robots

Ook robots stonden meermaals op het programma en waren aanwezig op de beursvloer. Wellicht heb je eerder de robot Sophie of Phil gezien? Op het podium maakten ze met elkaar kennis en gingen ze met elkaar in conversatie. Voelt toch nog onwerkelijk.

Moeten robots rechten hebben

Met de komst van steeds slimmere robots rijst ook de vraag of en zo ja welke rechten robots moeten hebben. Beluister deze interessant gesprek hierover. Ben Goertzel: “In 5-15 jaar krijgen robots een mate van autonomie en intelligentie. Dan moet je ze bepaalde rechten geven. Maar als je 1 miljoen robots 3D print, domineren ze weer verkiezingen. Interessante issues.”

Robosexual

De porno-industrie is vooruitstrevend in het toepassen van nieuwe technologie. Er waren geen startups geselecteerd in dit genre om mee in gesprek te gaan. Wel was er een boeiend gesprek met een seksuologe over de intrede van robots in ons seksleven. Het biedt mooie kansen zoals educatie of voor mensen voor wie normale seks ingewikkeld is. Maar het roept ook morele vragen op: versterkt het niet juist de stereotypering van de vrouw? En moet je juist wel of geen kinderseksrobots toestaan? Tempert het de behoefte van de pedofiel of versterkt het deze juist? Onderzoek is er weinig. Het zijn wel vragen voor beleidsmakers om over na te denken.

Diversiteit

Een ander relevant thema is de diversiteit in de technologie. We hebben er een apart blog over geschreven “WebSummit 2019: Diversiteit in de techwereld”. Een video over dit onderwerp die ik hier uitlicht is van AJ+ (AJ + is een online nieuws- en actualiteitenkanaal gerund door Al Jazeera Media Network):

Nog meer WebSummit?

Wil je na deze highlights nog meer terugkijken? Kijk dan op het vimeo-kanaal van de WebSummit waar nog veel meer lezingen zijn terug te vinden. Zin om over de ontwikkelingen in gesprek te gaan? Stuur gerust een bericht.

Roosmarijn Busch

Photocredit headerfoto: Vaughn Ridle