Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Leestips: interne communicatie, organisatiecultuur en verandering

12 augustus 2021

Voor veel mensen is de zomer een moment van bezinning voordat de dagelijkse hectiek in september weer begint. Het ideale moment om je eens lekker te verdiepen in een goed boek. Heb jij al een stapeltje klaarliggen? Zo niet, dan hebben wij (lees: de Otters die niet op vakantie zijn) wat tips voor je. Boek kopen? Koop een tweedehandsje. Grote kans dat je jouw boek voor weinig vindt op marktplaats. Vergeet de donatie aan de schrijver niet.

Tip #1: Ontmanagen voor managers van Thom Verheggen

“Als leidinggevende moet je niet overal een plasje over willen doen. Dan blus je het vuur.”

Michael: “Dit boek is een echte eye opener juist omdat Thom zich richt op de manager. Leiders zijn tegenwoordig veel bezig met het wendbaar maken van hun organisaties. Thom geeft aan hoe je dat dan het beste kunt doen. In een lekkere schrijfstijl geeft hij aan wat vooral wel nodig is, zoals: Van je missie een magneet maken. En wat vooral niet: Geen SMART doelen stellen, weg met de HR-cyclus! Thom werkt samen met Wouter Hart, en ik snap waarom. Thom vult het denken over ‘Terug naar de bedoeling’ en ‘Anders Vasthouden’ mooi aan.” Een aanrader, zie http://www.ontmanagenvoormanagers.nl/ .

Tip #2: Creativity van John Cleese

“There is a myth that creativity is something you have to be born with. This isn’t the case. Anyone can be creative.”

Roosmarijn: “Creativiteit is in mijn ogen super belangrijk in ons werk. Soms lukt het niet en dan vraag ik me af waarom. Dit is een heerlijk Engelstalig boekje om te lezen over creativiteit. John Cleese, bekend van onder andere Monty Python en Fawlty Towers, deelt met humor zijn ervaringen en geeft praktische tips over creatviteit. Creatief ben je als je een manier vindt om iets beter te doen, dan eerder is gedaan. Het goede nieuws is, iedereen kan het! Het is niet iets waarmee we zijn geboren. Je kunt je dagelijkse leven zo inrichten dat je creatief kunt zijn. Dit boek is een leuke en nuttige gids naar creativiteit. Creëer de omstandigheden die je instaat stellen om creatief te zijn. Ook fijn, je hebt het boekje in een paar uur uit! Veel plezier met de dingen anders doen.”

Tip #3: GRIP van Rick Pastoor

“We hebben nooit echt leren werken.”

Sander: “Heb jij ook vaak het idee dat je achter de feiten aanloopt? Dat is niet zo gek, want de meeste van ons hebben nooit echt leren werken. Dat is de hoofdboodschap waar Rick Pastoor zijn boek mee begint. In 11 hoofdstukken leert hij je om te gaan met je drukke agenda, volgelopen mailbox en ellelange takenlijst. Allemaal om meer grip op je week, je jaar en je leven te krijgen. Met concrete en vaak makkelijk toepasbare adviezen creëer je voor jezelf gemakkelijk overzicht. Uit ervaring kan ik vertellen: een aanrader die je na het lezen nog een aantal keer zult openslaan. Je kunt hem bestellen door hier te klikken.”

Tip #4: Traag Versnellen – Arend Ardon

“Wie niet kan vertragen, kan ook niet versnellen.”

Lisa: “We leven in een snel veranderende wereld en daar horen organisaties in mee te bewegen. Gemiddeld bevindt 96% (!) van de organisaties zich in een vorm van transformatie (KPMG, 2016). Dat betekent al snel dat jouw organisatie te maken krijgt met cultuurveranderingen. En dat zien we over het algemeen als ontzettend complex, zwaar en ingewikkeld. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn: met het boek ‘Traag versnellen’ van Arend Ardon krijg je een heerlijk concrete en inspirerende basis om met cultuurverandering aan de slag te gaan. Met prikkelende vragen die je zelf of samen met je team kan gebruiken om krachtige verandering in de organisatie te bereiken. Benieuwd hoe? Lees hier meer.”