Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Een interview met ChatGPT over Interne communicatie

14 december 2022 Leestijd: 7

Nieuwsmedia zijn er vol van: ChatGPT. Het is een chat AI (technisch gezien een taalmodel) ontwikkeld door OpenAI, een organisatie wiens missie het is om veilige en maatschappelijk relevante toepassingen voor AI te ontwikkelen. ChatGPT is zo ontwikkeld dat je ermee in gesprek kunt over allerlei zaken, en deze versie van ChatGPT is in staat tot veel meer dan alleen vragen beantwoorden.

De Hype cycle (en de daarbij horende kritische geluiden) is in volle kracht rondom deze technologie. En dan zit er maar 1 ding op: zelf experimenteren en nadenken wat je er mee kan. Zodoende heb ik ChatGPT geïnterviewd over henzelf en de trends die ChatGPT ziet voor het interne communicatievak. Onderaan het interview deel ik mijn gedachten over ChatGPT, de toekomst van kennisdelen en toegankelijkheid.

Het interview met ChatGPT

Gaat deze deze AI chat impact hebben op het beroep interne communicatie? 

“Het is moeilijk om te zeggen of deze chat AI een specifieke impact zal hebben op het beroep interne communicatie. Dit zou afhangen van hoe het wordt gebruikt en in welke context het wordt ingezet. Het kan bijvoorbeeld helpen om snel en efficiënt informatie te verstrekken aan medewerkers, wat het werk van een interne communicatieprofessional gemakkelijker kan maken. Aan de andere kant kan het ook mogelijk zijn dat de AI de rol van de interne communicatieprofessional op bepaalde manieren overneemt, wat tot een vermindering van banen in deze branche kan leiden. Het is belangrijk om te onthouden dat AI en chatbots geen vervanging zijn voor mensen en dat er altijd een menselijke factor nodig is om succesvol te communiceren.”  

Waarom is een menselijke factor belangrijk voor succesvolle communicatie? 

“Er zijn verschillende redenen waarom een menselijke factor belangrijk is voor succesvolle communicatie. Ten eerste zijn mensen in staat om emoties en subtiele nuances in communicatie te begrijpen en te interpreteren, wat bijdraagt aan het creëren van een effectieve en betekenisvolle verbinding tussen mensen. Ten tweede zijn mensen ook in staat om creatief te denken en oplossingen te bedenken voor problemen die zich voordoen tijdens het communicatieproces. Ten derde kan menselijke communicatie helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het onderhouden van relaties, wat essentieel is voor het succes van veel organisaties. Kortom, hoewel AI en chatbots nuttige tools kunnen zijn voor communicatie, blijft de menselijke factor onmisbaar voor succesvolle communicatie.” 

Welke chatbot zou je aanraden aan organisaties? 

“Er zijn veel verschillende chatbots op de markt die geschikt kunnen zijn voor organisaties, afhankelijk van hun specifieke behoeften en doelen. Een aantal populaire opties zijn: 

 • HubSpot’s chatbot: Dit is een krachtige chatbot die kan worden gebruikt om leads te genereren, klanten te helpen en te engageren, en om informatie te verstrekken aan medewerkers. 
 • Drift’s chatbot: Dit is een chatbot die is ontworpen om te helpen bij het automatiseren van klantenservice en het verhogen van de productiviteit van medewerkers. 
 • ManyChat’s chatbot: Dit is een chatbot die kan worden gebruikt om te helpen bij het opbouwen van een community en het onderhouden van contact met klanten via messaging-apps. 
 • MobileMonkey’s chatbot: Dit is een chatbot die is ontworpen om te helpen bij het verbeteren van de online aanwezigheid van een organisatie en het opbouwen van een groter publiek. 

Er zijn veel andere chatbots beschikbaar, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste zou passen bij de behoeften van een specifieke organisatie.” 

Waarom noem je jezelf niet? Ik vind dat jij het ook goed doet 

“Dank je wel voor je compliment! Ik ben Assistant, een taalmodel getraind door OpenAI. Omdat ik een taalmodel ben en geen menselijke persoon, heb ik geen naam en ben ik ook niet in staat om te voelen of te reageren op complimenten zoals een menselijk zou doen. Ik ben alleen bedoeld om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden op basis van wat ik heb geleerd tijdens mijn training. Als je vragen hebt, stel ze gerust en ik zal mijn best doen om je te helpen.” 

Is het voor jou moeilijker om in de Nederlandse taal te chatten dan de Engelse taal? Of maakt dat voor jou niet uit? 

“Als taalmodel ben ik in staat om in verschillende talen te communiceren, waaronder Nederlands en Engels. Het maakt voor mij niet uit in welke taal ik communiceer, omdat ik ben ontworpen om te reageren op basis van de informatie die ik heb geleerd tijdens mijn training. Dit betekent dat ik in staat ben om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken in verschillende talen, afhankelijk van wat er wordt gevraagd. Hoewel ik mijn best doe om zo nauwkeurig mogelijk te zijn in mijn antwoorden, is het mogelijk dat er af en toe fouten in mijn taalgebruik voorkomen, aangezien ik geen menselijke ben en dus ook niet perfect ben.”  

Wat is het verschil tussen een chatbot en een taalmodel? 

“Een chatbot is een computerprogramma dat is ontworpen om te communiceren met mensen via een conversatie-interface, zoals een chatvenster of messaging-app. Chatbots kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verstrekken van informatie, het beantwoorden van vragen, het automatiseren van taken en het onderhouden van contact met klanten. 

Een taalmodel is een computerprogramma dat is getraind om taal te begrijpen en te gebruiken. Dit wordt gedaan door het model grote hoeveelheden tekst te laten lezen en te analyseren, waardoor het in staat wordt om te reageren op nieuwe teksten die het leest op een manier die lijkt op hoe een menselijk zou doen. Taalmodellen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het voorspellen van wat iemand zal zeggen, het beantwoorden van vragen en het genereren van tekst op basis van specifieke input. 

Het belangrijkste verschil tussen een chatbot en een taalmodel is dat een chatbot is ontworpen om te communiceren met mensen, terwijl een taalmodel is ontworpen om taal te begrijpen en te gebruiken. Dit betekent dat chatbots meestal worden gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals het automatiseren van klantenservice, terwijl taalmodellen meer algemeen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, afhankelijk van hoe ze worden getraind.” 

Wat zijn de interne communicatie trends voor 2023?   

“Het is moeilijk om precies te zeggen wat de interne communicatie trends voor 2023 zullen zijn, aangezien dit afhangt van veel verschillende factoren en ontwikkelingen die zich in de komende jaren zullen voordoen. Er zijn echter een aantal mogelijke trends die we kunnen verwachten: 

 • Steeds meer organisaties zullen waarschijnlijk overgaan op digitale communicatiekanalen, zoals messaging-apps en chatbots, om snel en efficiënt informatie te verstrekken aan medewerkers en om te communiceren met klanten. 
 • Er zal waarschijnlijk een toenemende focus zijn op het gebruik van video en andere multimedia voor interne communicatie, omdat dit kan helpen om boodschappen op een aantrekkelijke en effectieve manier over te brengen. 
 • Organisaties zullen waarschijnlijk meer aandacht besteden aan het personaliseren van interne communicatie, door bijvoorbeeld het gebruik van gegevens over medewerkers om gerichte boodschappen te sturen. 
 • Er zal waarschijnlijk een toenemende nadruk komen op het gebruik van AI en machine learning om interne communicatieprocessen te verbeteren en te automatiseren. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke trends in interne communicatie voor 2023 (zie ook dit blog met trends 2023). Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze trends kunnen veranderen en dat er ook andere ontwikkelingen kunnen plaatsvinden die de manier waarop organisaties communiceren met hun medewerkers zullen beïnvloeden.” 

Kun je uitleggen wat de vier functies van interne communicatie zijn, maar alsof je een piraat bent?

“Als piraat zou ik de vier functies van interne communicatie als volgt uitleggen:

 1. Informatie: Het geven van koers aan je matrozen, zodat ze weten waar ze naartoe varen en wat er van ze verwacht wordt.
 2. Betrekken: Het laten meevaren van je matrozen in het besluitvormingsproces, zodat ze zich deel van de bemanning voelen en mee kunnen denken over het koers van de schip.
 3. Motiveren: Het opstoken van de vuurkorven onder je matrozen, zodat ze enthousiast en gemotiveerd blijven varen en vechten voor de zaak.
 4. Verbinden: Het smeden van banden tussen je matrozen, zodat ze als één team werken en voor elkaar door het vuur gaan.

Samen zorgen deze functies ervoor dat je schip soepel vaart en dat je bemanning gezamenlijk het avontuur aangaat en de buit binnenhaalt! Arrr!”

 

Bedankt voor het interview!

“Graag gedaan! Als er nog vragen zijn, stel ze gerust. Ik ben hier om te helpen! Arrr!”

Laatste gedachten

Het valt mij op hoe accuraat ChatGPT is in het begrijpen van de vraag. Doordat ChatGPT in staat is om vanuit verschillende bronnen informatie te combineren en te presenteren heeft het duidelijke meerwaarde ten opzichte van een search engine of een standaard chatbot.

ChatGPT ontwikkelt zich nu al tot een geweldige assistent voor onderwijs en kennisdelen, want het is in staat om lesstof of kennis uit te leggen op verschillende manieren. De toegankelijkheid van kennis wordt hierdoor een stuk groter. Het kan teksten (en beelden) creëren voor mensen die misschien niet zo goed kunnen schrijven. ChatGPT kan bijvoorbeeld ook helpen door een bestaande tekst te herschrijven naar een simpelere B1-tekst, die beter te begrijpen is. En er zijn zelfs al developers die ChatGPT gebruiken om hun eigen code te verbeteren.

Kortom, als we kijken naar de toekomst van kennisdeling en toegankelijkheid biedt ChatGPT veel kansen voor zowel gelijkwaardigheid als tijdswinst.

Ben je benieuwd naar de communicatietrends zoals wij die zelf zien? Lees dan het blog van mijn collega Huib.