Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Communicatie in onzekere tijden: inclusief leiderschap na verkiezingen

24 november 2023

Als leidinggevende in een organisatie – vooral na verkiezingen waarbij de winnende partij standpunten heeft die zorgen veroorzaken onder medewerkers – is het belangrijk om een inclusieve en ondersteunende werkomgeving te behouden. Het is essentieel om begrip te tonen voor de zorgen van medewerkers, ongeacht hun politieke voorkeur, en ervoor te zorgen dat de organisatie een veilige en ondersteunende plek blijft voor iedereen.

Hier zijn enkele stappen die je als leidinggevende kunt overwegen:

1. Herinner aan bedrijfswaarden[1]:

Ondanks de politieke omstandigheden, blijf benadrukken dat de waarden van de organisatie gericht zijn op bijvoorbeeld respect, diversiteit, en gelijkheid. Dit geeft een duidelijk signaal over de normen die binnen de organisatie worden gehandhaafd.

2. Verbind het beleid aan waarden

Zorg ervoor dat het beleid van de organisatie consistent is met de geuite waarden. Als het beleid expliciet discriminatie verbiedt, benadruk dan dat deze regels onveranderd blijven.

3. Bied ondersteuning aan collega’s die zich zorgen maken:

Maak duidelijk dat medewerkers die zich zorgen maken over de impact van politieke veranderingen op hun persoonlijke situatie, ondersteuning kunnen krijgen binnen de grenzen van het bedrijfsbeleid. Bied eventueel resources aan, zoals counseling of vertrouwenspersonen, voor diegenen die zich bezorgd voelen over hun toekomst.

4. Vermijd het uiten van persoonlijke politieke standpunten:

In een democratisch land mag iedereen stemmen op elke partij. Als leidinggevende is het soms belangrijk om persoonlijke politieke voorkeuren voor jezelf te houden. Vermijd het uiten van persoonlijke opvattingen die tegen de organisatiewaarden ingaan.

5. Communiceer met zorg:

Wees zorgvuldig bij het communiceren over politiek geladen kwesties. Zorg ervoor dat je boodschappen neutraal zijn en gericht op het handhaven van een positieve werkomgeving.

6. Inclusief leiderschap: creëer een inclusieve omgeving:

Maak duidelijk dat de organisatie openstaat voor alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond, en dat discriminatie niet wordt getolereerd.

7. Faciliteer dialoog zonder polarisatie:

Als er discussies ontstaan over politiek gevoelige onderwerpen, probeer dan een omgeving te creëren waarin respectvolle dialoog wordt aangemoedigd en polarisatie wordt vermeden.

8. Houd toezicht op discriminatie:

Blijf alert op mogelijke gevallen van discriminatie binnen de organisatie en reageer adequaat. Handhaaf duidelijke en consistente maatregelen volgens het beleid van de organisatie.

9. Zorg voor professioneel ontwikkelingskansen:

En op de langere termijn: bied kansen voor professionele ontwikkeling aan medewerkers, ongeacht hun achtergrond. Dit kan helpen bij het verminderen van zorgen over de toekomst.

Neutraliteit

Het is bij inclusief leiderschap een uitdaging om politieke neutraliteit te behouden, vooral wanneer politieke ontwikkelingen in strijd lijken te zijn met de waarden van de organisatie. Het is echter van vitaal belang om een evenwicht te vinden tussen het respecteren van de diversiteit van meningen binnen het personeelsbestand en het handhaven van de kernwaarden van de organisatie.

Inclusief leiderschap met Deep Democracy

 

Bij deze moeilijke gesprekken kan de Deep Democracy techniek soms helpen.

  1. Identificeer het specifieke probleem: Begin met het identificeren van de specifieke zorgen en angsten van de medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vrees bij migranten of ze nog welkom zijn of zorgen over toegenomen discriminatie voor LGBTQ+-medewerkers.
  2. Faciliteer open dialoog: Organiseer bijeenkomsten of workshops waarin medewerkers vrijuit hun gedachten en gevoelens kunnen delen. Zorg ervoor dat de gesprekken respectvol en inclusief zijn.
  3. Gebruik de 4-stappenmethode: Pas de 4-stappenmethode van Deep Democracy toe.
      1. Identificeer het probleem
      2. Laat medewerkers hun gevoelens en meningen uiten,
      3. Zoek naar gemeenschappelijke grond, en
      4. Identificeer mogelijke acties om het welzijn te verbeteren.
  4. Empathie en begrip bevorderen: Moedig empathie aan tussen medewerkers. Laat hen elkaars perspectieven begrijpen en erkennen, zelfs als ze het niet eens zijn over politieke kwesties.

Zorg voor diversiteit in de discussie: Zorg ervoor dat alle perspectieven worden gehoord, inclusief die van medewerkers die mogelijk op de winnende partij hebben gestemd. Dit kan helpen bij het vermijden van polarisatie en het bevorderen van begrip.

Huib Koeleman

[1] Hier blijkt het belang van het expliciet benoemen van waarden voor een organisatie

Lees ook : De regenboogbus en geloof