Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

5 leuke online energizers. Makkelijk en direct toepasbaar!

5 oktober 2020 Leestijd: 3

Tijdens het internationale congres The Next Web 2020 dat volledig online plaatsvond, leerde ik een paar leuke energizers kennenMakkelijk toepasbaarverfrissend en flexibel aanpasbaarGraag deel ik vijf online energizers, vrij vertaald en geïnspireerd op de sessie van IrynaBusiness Yoga. Zo maken wij onze trainingen en sessies een stuk leuker. Doe je mee?

Energizer #1. Braindump: leeg je hoofd 

Doel: ontspanning voor de geest. Laat je hersenen ontspannen met deze online energizer. Het idee erachter is dat het lastig is om je te blijven concentreren als er allerlei dingen door je hoofd spoken. Met de braindump gooi je alles even leeg. Pak een A4 en een pen. Schrijf (of teken) nu gedurende 60 seconden alles op wat er in je hoofd opkomt. Dit kunnen emoties zijn, acties, dingen die je niet moet vergeten, ideeën. Leg het papier ter zijde om later op te pakken.

Optionele toevoeging: Kijk na het legen van je hoofd naar de opbrengst en doe de dingen die je in 10 minuten kunt afronden. Omcirkel daarnaast de to do’s. Bij voorkeur zet je daarbij ook wanneer het moet gebeuren. Je kunt deze energizer ook digitaal doen voor jezelf via bijvoorbeeld TrelloAsana of Planner. Maar voor de rust van je ogen en je hersenen is papier soms ook gewoon erg fijn. 

Energizer #2. Yoga op de vierkante meter 

Doel: ontspanning voor lichaam en geestDeze online energizer is lekker voor je lijf. Zeker tijdens een lange vergaderdag, online event of cursus is de valkuil dat je te weinig beweegt. Zitten is het nieuwe roken. Dus, sta op, strek je armen, je rug en je nekspieren. Iedere facilitator zou toch een klein rek- en strekoefeningen in zijn of haar repertoire moeten hebben. Als je jezelf kwetsbaar opstelt door het voor te doen, dan volgt de rest wel. Het mooie van thuiswerken is dat je collega’s je soms gekke poses niet hoeven te zien. Het kan ook juist leuk zijn om dit wel met elkaar te delen. De lach die dat oplevert zorgt voor extra ontspanning. Yoga with Adriene is een gratis kanaal vol verschillende, begeleide yoga-oefeningen. De 5-minuten varianten zou je kunnen gebruiken waarbij je zelf meedoet. 

Energizer #3. 20 x 5 x 20: reset je ogen 

Doel: ogen resetten. Deze energizer helpt om je ogen scherp te houden. Het concept is simpel: iedere 20 minuten kijk je naar iets moois of aantrekkelijks op 5 meter afstand van waar je zit. In mijn geval koos ik een mooie plant in herfstkleuren. Focus op het object, dan knipper je vervolgens 20 keer met je ogen. Na 20 keer sluit je je ogen. Herhaal deze oefening 3 keer. Ik moet bekennen dat ik het herhalen hiervan na iedere twintig minuten nog niet heb gedaan. Dit lijkt me te conflicteren met een goede concentratieboog. Maar als onderbreking en energizer voelt het prettig. 

Energizer #4. Dans op je favoriete muziek 

Doel: bewegen. Deze energizer is altijd lekkerEven lekker dansen zonder schroom. Vraag aan de deelnemers wat hun favoriete muziek is. Laat het hen opzoeken op YouTube of SpotifyVraag iedereen om op te staan, de mute-knop in te drukken, de muziek te starten en hun beste dansmove te laten zien. 2 á 3 minuten. Zet een timer. Als de groep niet te groot is, kan je er na afloop een kleine verkiezing van de beste danser aan toe voegen. Mocht de groep wat meer schroom hebben, dan kan je natuurlijk ook de optie geven om het beeld uit te zetten. Maar dat maakt het minder leuk. 

Variant: zoek het nummer op via Just Dance. Hierbij kan je met de hele groep de danser op het gekozen liedje nadansen. Let op: het afspelen en delen van een video in een online vergadering werkt nog niet altijd even goed. Test dit van te voren. Als alternatief kan je de link met iedereen delen en tegelijk op play drukken, terwijl iedereen op mute staat.

Energizer #5. Gekke bekken trekken: raad de emotie 

Doel: focus verleggen en ontspanningGewoon even iets anders dan nadenken. Raad de emotie. Doe een gezichtsuitdrukking, laat de deelnemers raden welke emotie het is. Degene die het goed heeft geraden, kiest een andere deelnemer uit en zo verder. Tot dat alle deelnemers zijn geweest. Boos en blij, zijn makkelijk, maar hoe doe je trots, verwonderd, zenuwachtig, tevreden, geschrokken, verveeld, verbaasd, dapper of zeker? Je kunt de vraag ook omdraaien. Vraag de deelnemers om allemaal synchroon de gezichtsuitdrukking te doen van de emotie die je opgeeft. Het zal nog niet meevallen om niet te gaan lachen. 

Kies je eigen energizer, iedereen kan het! 

Aan alle online trainers en dagvoorzitters, maar ook deelnemers van online videomeetings, ga ermee aan de slag. Doe het gewoon. Stel het voor. Maak je eigen varianten die passen bij jouw organisatie. Laat het niet gebeuren dat je acht uur lang in meetings zit, zonder energizers en dingen elementen die zorgen voor ontspanning. Het hoeft niet veel tijd te kosten en maakt je dagen een stuk leuker. En als je het liever aan iemand anders over laat, dan is Iryna Business Yoga ook inzetbaar. 

Succes! 

Roosmarijn