Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Van observeren naar veranderen – Natascha stelt zich voor

10 november 2023 Leestijd: 2 minuten

Welke beweegredenen, gedachten en gevoelens schuilen er achter gedrag? Deze nieuwsgierigheid drijft mij om mensen te observeren en doorgronden. Met de mens als uitgangspunt, belandde ik logischerwijs in de wereld van psychologie en human resource management. Nu ben ik 24, heb ik een jaar psychologie gestudeerd en een bachelor human resource management in de pocket. Tijd voor een grote-mensenbaan!

Een dynamisch duo

HR en communicatie zijn als twee zijden van dezelfde medaille, ze hebben elkaar nodig om in balans te blijven, en toch zie ik ze vaker niet dan wel samenwerken. HR-adviseurs hebben een sterke focus op mensen en het begrijpen van behoeftes, verwachtingen en emoties van medewerkers. Communicatieadviseurs zijn op hun beurt goed in het overbrengen van boodschappen, met oog voor diverse (interne) stakeholders. Beiden nemen de rol van verbinder aan met het credo: ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’, hetgeen nodig is om partijen samen te brengen en veranderingen te realiseren.

Een win-win

Stel dat leiderschapscommunicatie een uitdaging vormt; leiders vertonen een oplossingsgerichte communicatiestijl, terwijl er behoefte is aan begrip, aandacht en erkenning. Een communicatievraagstuk op het eerste gezicht, maar ook een onderwerp uit de HR-portefeuille, omdat het over ontwikkeling gaat. Leidinggevenden moeten in dit geval een andere manier van communiceren aanleren. HR begrijpt enerzijds dat een ‘one size fits all’-aanpak niet werkt, gezien de individuele leerstijlen en voorkeuren, en anderzijds dat organisaties een budget hebben. Daarom bedenken ze een ontwikkeltraject, waarbij een deel van het traject voor iedereen hetzelfde is en een deel gepersonaliseerd. Communicatie bedenkt hoe dit plan wordt gecommuniceerd naar de leidinggevenden en hoe de communicatie verloopt gedurende het traject. Zonde toch, als ze niet zouden samenwerken?

De rollen van HR

In bovenstaand voorbeeld neemt HR de rol van de strategisch partner en de ‘change agent’ aan. Deze posities vervul ik het liefst, want hierin vind ik uitdaging. Tijdens mijn opleiding heb ik te maken gehad met verandervraagstukken zoals het vertalen van de strategie naar de operatie, fusies of het maken van een ontwikkeltraject zoals in bovenstaand voorbeeld. Ieder vraagstuk is een avontuur, het verveelt nooit.

HR rollen Dave Ulrich
HR rollen Dave Ulrich (1979)

Blijven leren

In mijn vrije tijd ontdek ik graag nieuwe dingen of leer ik iets nieuws. Denk aan sporten als klimmen en padel, het bezoeken van een museum met moderne kunst of een cursus pottenbakken. Tijdens vakanties in het buitenland probeer ik de lokale taal te begrijpen en te leren. Ciao!

Samen sparren?

Vastberaden ga ik aan de slag bij Orange Otters om HR en communicatie meer met elkaar te verbinden, verandervraagstukken op te lossen en organisaties krachtiger te maken door kwetsbaarheid. Heb je hier ideeën over of lijkt het je leuk om eens te praten? Stuur me gerust een berichtje. Alla prossima volta!