Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

#staycation: onze leestips over interne communicatie

1 juli 2020 Leestijd: 3 minuten

Heb jij je staycation al geboekt? Liggen je leesboeken al klaar? Nee toch? Wij helpen je een handje op weg. Huib, Roosmarijn, Sander, Michael en Lisa geven je leestips. Goede boeken om je eens écht te verdiepen in interne communicatie. 

Tip #1: Neuroscience for Organizational Change

Huib: “Vijf jaar terug was ik bij het Quadriga Congres Interne Communicatie in Berlijn. De keynote speaker die veel indruk op mij maakte was neurowetenschapper Hilary Scarlett. Zij deelde weer nieuwe inzichten over gedragsverandering en hoe we daar met interne communicatie beter op in kunnen spelen. Haar boek ‘Neuroscience for Organizational Change’ is dan ook een aanrader. Wij gebruiken haar inzichten dagelijks als we organisaties helpen bij verandering.”

Lees verder over het boek Neuroscience for Organizational Change

Tip #2: De Employee Journey

Foto uit het boek Employee Journey

Roosmarijn: “Voor een nieuwe internationale opdracht zijn we gevraagd het inwerkprogramma voor medewerkers te verbeteren. Een goede reden om weer eens de vakliteratuur erbij te pakken. Het boek “De employee journey” van Sascha Becker en Wenda Bolink is een aanrader. De schrijvers leggen op een overzichtelijke manier uit welke factoren allemaal een rol spelen in de optimale ervaring van een medewerker. Het heeft geen zin om alleen naar onboarding te kijken. De kracht zit in juist in het optimaliseren van de hele reis. Het motto: happy employees = happy customers = more business value. Fijn is dat het boek zowel in Nederlands als Engels beschikbaar is.”

Lees verder over de employee journey

Tip #3: Connected

Sander: “Dat onze sociale netwerken van groot belang zijn bij het verkrijgen van informatie en het vormen van meningen, mag geen verrassing zijn. Maar wist je dat de invloed van onze sociale netwerken veel verder reikt dan dat? In ‘Connected’ beschrijven Christakis en Fowler hoe netwerken invloed hebben op onze emoties, ons gedrag en zelfs ons liefdesleven… Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over sociale netwerken!”

Lees verder over sociale netwerken

Tip #4: Wij is belangrijker dan Why

Michael: “Het doet pijn om nu, na samen de lockdown doorstaan te hebben, berichten te zien over ingrijpende reorganisaties. Zoals nu bij de NS. Mijn boekentip gaat daarom over een boek waar ik moed uit put; dat we ook die reorganisaties samen aan kunnen. Het boek beschrijft de veranderaanpak van de NS. Het heet ‘Wij is belangrijker dan Why’ en is geschreven door Van Schaik, Stout en Schmits. Twee kenmerkende quotes: “

“Om het prestatieplafond te doorbreken, werden op allerlei afdelingen en in diverse ketens veranderplannen gemaakt voor de problemen die opgelost moesten worden. Van Why naar Wij. Niet top-down, maar met nauwe betrokkenheid medewerkers.“

en:

“Mensen kunnen heel veel. Je komt in actie als het goed voelt en je het goed vindt. En als je weet waar je samen naartoe gaat. En je vertrouwen hebt in de mensen die die missie vertellen.”

“Ik vind het een goed boek waarin ik veel herken van onze manier van werken. Het geeft een goede onderbouwing van alle onderliggende inzichten over bijvoorbeeld gedragswetenschappen, Lean en geweldloze communicatie. Een aanrader. Zeker nu. Ik hoop dat de NS dit vast kan houden.”

Lees verder over de veranderaanpak van de NS

Tip #5: Tuesdays with Morrie

Lisa: “Heb jij een mentor in je leven? Zo niet, dan krijg je er hiermee wel een in boekvorm. Een oud-professor in psychologie deelt zijn levenslessen met zijn vroegere student. Elk hoofdstuk is ingedeeld in belangrijke thema’s uit het leven. Denk aan cultuur, emoties, geld, enzovoorts. Het boekt stamt uit 1999, maar is nog steeds ontzettend relevant. Voor mij zijn het mooie lessen die ik iedere dag meeneem in mijn werk.”

Lees verder over de levenslessen van Morrie