Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Onderzoek social intranet: doe mee!

31 januari 2016

Overstappen op een social intranet in plaats van een traditioneel intranet biedt veel voordelen. Het kan een sterke impuls zijn voor communicatiekracht, interne betrokkenheid, samenwerking en kennisdelen. Maar zijn er ook bepaalde voorwaarden waar een organisatie(cultuur) aan moet voldoen om een social intranet tot een succes te maken? Orange Otters wil graag meer inzicht in de invloed van een organisatiecultuur op het succes van een social intranet en wat bij verschillende organisatieculturen specifieke aandachtspunten zijn bij de implementatie van een social intranet. Om hier meer over te weten te komen, voeren wij een onderzoek uit in samenwerking met Embrace, ontwikkelaar en leverancier van het gelijknamige social intranet.

Werkt jouw organisatie minstens een halfjaar met een social intranet? Wil jij ook weten bij wat voor cultuur een social intranet wel of niet succesvol is en wat je kunt doen om dit te bevorderen? En wil jij jouw gegevens met de resultaten uit het onderzoek vergelijken? Vul dan nu de enquête in!

Ja, ik vul de enquête in

Stuur de enquête ook gerust door naar je collega’s!

Rol van organisatiecultuur bij een social intranet

Organisaties stappen steeds vaker over van het traditionele intranet, dat vooral gericht is op eenrichtingsverkeer, naar een ‘social intranet’, dat de mogelijkheid biedt tot dialoog, samenwerken en kennisdelen. Bij een social intranet staan de gebruiker en zijn informatiebehoeften binnen de organisatie centraal, door medewerkers gereedschappen te bieden voor co-creatie van content, het delen van kennis en meer onderlinge interactie. Een social intranet is niet per se georganiseerd op afdeling, maar des te meer op kennis en inhoud. Vergeleken met een traditioneel intranet heeft een social intranet een heel ander effect op de manier van samenwerken en de cultuur van een organisatie. Andersom is het zo dat een bestaande cultuur waarschijnlijk sterk van invloed is op hoe social het social intranet echt wordt ingezet. Ook kan het zijn dat de cultuur en veranderstijl van de organisatie specifieke aandachtspunten met zich meebrengen bij de implementatie van een social intranet. Maar wat is de invloed van organisatiecultuur op het succes of falen van een social intranet precies? Kun je veranderen naar een cultuur waarin een social intranet past? En zo ja, met wat voor interventies?

Omdat dit vragen zijn die bij een succesvolle implementatie van een social intranet niet overgeslagen mogen worden, gaat ons huidige onderzoek daar dieper op in. De centrale onderzoeksvraag die we behandelen, is: Wat is de invloed van organisatiecultuur op het succes van de implementatie en het gebruik van een social intranet voor kennisdeling en samenwerking binnen organisaties? Om deze vraag te beantwoorden, voeren we een enquête uit, doen we meerdere diepte-interviews en bekijken we de gebruikersdata van het social intranet van klanten van Embrace.

Doe mee aan ons onderzoek!

Werkt jouw organisatie minstens een halfjaar met een social intranet? En wil jij meedoen aan het onderzoek en jouw gegevens met de resultaten uit het onderzoek vergelijken? Vul dan hier de enquête in. Stuur deze ook gerust door aan je collega’s! Het invullen neemt maximaal vijftien minuten in beslag. Aan het einde van de enquête kun je aangeven of je de resultaten van het onderzoek wilt ontvangen. Zo kun je leren van de lessen en successen van andere organisaties.