Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

‘Simple Sabotage Field Manual’ voor de moderne werker

6 april 2016

In de vijftiger jaren gebruikte het Amerikaanse leger een ‘Simple Sabotage Field Manual’. Hoe strooi je zand in de raderen van de vijand? “Maak zo groot mogelijke commissies, deel álle documenten en zorg ervoor dat minstens drie mensen nodig zijn om een voorstel goed te keuren.” Herkenbaar? Dit voorbeeld van Sam Marshal bij het Intranetcongres 2016 (Entopic) maakt duidelijk wat het effect is van hoe in veel organisaties nog gewerkt wordt. Zijn stelling: “Work has changed, but the workplace hasn’t kept up.” (Zijn bijdrage: ‘If work was so great, we’d do it for free’ kun je net als de andere presentaties vinden via http://www.congresintranet.nl/presentaties/)

Ook dit jaar bood het congres veel inspiratie om ons werk en onze werkplek –met een social intranet- anders in te richten. Ons werk bestaat in toenemende mate uit kenniswerk, betoogde Oscar Berg (Collaborating in a Social Era), maar we worden nog steeds aangestuurd alsof we routinewerk doen. Voor kenniswerk is het nodig om medewerkers te stimuleren en hen het werken/ leven zo simpel mogelijk te maken. Daar heb je dus een social intranet voor nodig, gericht op:

  • Samenwerken in plaats van werken volgens de hiërarchische hark.
  • Open zijn en kennis delen als standaard.
  • Zien wat anderen doen, laten zien wat je doet en kunt.
  • Veel positieve feedback geven, ontwikkeling stimuleren.

Aandacht voor adoptie

Waar het in andere jaren bij het Intranetcongres ook over de techniek ging, viel het me op dat alle aandacht nu gaat naar de adoptie van een social intranet. Het gaat niet om de techniek, het gaat erom dat je met een social intranet de gewenste cultuuromslag kunt maken om daadwerkelijk anders te gaan samenwerken. Of zoals Oscar Berg de bekende quote van Peter Drucker een moderne draai geeft: “Culture eats strategy technology for breakfast.”

Vijf tips

Maar hoe zorg je dan dat je met het social intranet daadwerkelijk die nieuwe stimulerende werkplek gaat inrichten? Uit de vele voorbeelden en cases over de implementatie van een social intranet haalde ik vijf tips:

  • Neem ruim de tijd voor het inventariseren van behoeften en waarden.
  • Haal daarbij de enthousiastelingen aan boord en blijf ze betrekken.
  • Communiceer, expliciet, een visie op wat je met het social intranet wilt bereiken.
  • Hou het klein. Less is more. Neem kleine projectstappen, waardoor je sneller resultaten levert.
  • Ga door na de implementatie en zorg ook voor budget voor doorontwikkeling.

Ik ben benieuwd naar aanvullende tips.

Michael Meyer