Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Mijn dagelijkse dosis social media

27 februari 2014

Vakgenoten die mij volgen weten dat ik enthousiast ben over de mogelijkheden van social media voor organisaties; voor interne én externe communicatie. Maar hoe gebruik ik social media zelf? Hier een kijkje in de keuken.

Twitter

Makkelijk, snel en leuk. Ik combineer berichten vaak met facebook (wat soms tot foute afbrekingen leidt, dom, ik weet het). Het fijne is, dat men op twitter snel reageert. Als ik iets wil weten over een bepaald onderwerp dan is mijn twittergroep de snelste en leukste ‘brainstormgroep’ die ik me kan voorstellen. Op mijn vraag “wat zou een goede nieuwe titel zijn voor mijn boek ‘Twitteren op je werk’ ?”  kreeg ik meer dan 60 suggesties. Geweldig toch? Twitter is ook een onuitputtelijk bron van informatie als je wilt weten waar vakgenoten het over hebben, of om op de hoogte te blijven van congressen waar je zelf niet bij aanwezig kon zijn. Het enige waar ik in achter loop is het maken van ‘lijsten’. Dat zou twitter voor mij nog effectiever maken.

@huibkoeleman
ruim 4 jaar actief
5000 volgers
ruim 4500 tweets
5-10 per week

Facebook

facebook verandercommunicatie

Hoewel de belangstelling volgens sommigen alweer afneemt ben ik nog steeds een enthousiast facebook-gebruiker. Het fijne van facebook is de combinatie van woord en beeld.  De meeste energie gaat zitten in het modereren van https://www.facebook.com/Verandercommunicatie . Een leuke etalage voor werk en ideeën over verandercommunicatie. Met niet alleen posts van mezelf maar ook links naar filmpjes en onderzoeken van anderen die me interessant lijken. Ik heb een paar keer getest of het sponsoren van berichten helpt, maar ben daar wat terughoudend in geworden. Facebook zit dicht tegen prive aan, en moet je niet te campagne-achtig inzetten. Intussen 450 likes. Best aardig, maar niet wild.

www.facebook.com/verandercommunicatie
ruim een jaar een pagina
450 likes
5 posts per week

Slideshare

slideshare verandercommunicatie

Misschien niet echt een social medium maar wel een platform waar ik heel blij mee ben. Op slideshare staan prachtige en inspirerende PPT-presentaties. Vooral Amerikanen hebben geweldig beeldende verhalen. Niks mis met power point, als je dat ziet. En zelf zet ik slideshare graag in om mijn presentaties te delen. Op slideshare krijg je ook inhoudelijke reacties, wat mij helpt presentaties weer te verbeteren. Grootste hit blijft mijn “beginnen met twitteren” waar bijna 30.000 mensen naar hebben gekeken. Ik hoop dat ik daarmee beginnende twitteraars over een drempel heb geholpen. Recent is belangstelling voor mijn presentaties over verandercommunicatie en dialoog & digiloog.

http://www.slideshare.net/huib.koeleman
ruim 4 jaar actief
10 presentaties online
tussen 500 – 29.000 views

Pinterest

slideshare verandercommunicatoe

Ik hou van beeld. Pinterest is het moodboard van nu. Hoewel de meeste gebruikers pinterest inzetten om interieur ideeën en recepten te delen, is het heel geschikt voor werk. Op pinterest vind-je de leukste infographics over veranderen, communicatie en social media. En het gebruik is heel makkelijk. Je kan pins direct bij de juiste categorie indelen. Van de commentaarfunctie wordt op pinterest weinig gebruik gemaakt. Het is echt snel prikken en klaar.

http://www.pinterest.com/verandercommuni/
zo’n 3 jaar actief
ruim 350 pins
100 volgers

Tegenvallers

Linkedin is voor mij wat weggezakt. In het begin maakte ik enthousiast van de discussiegroepen, maar waarschijnlijk ben ik er teveel gaan volgen, waardoor het niet goed was bij te houden. En de spam in discussiegroepen irriteerde me. Misschien moet ik nog eens goed kijken of ik linkedin anders in kan zetten. Momenteel is het voor mij een goede database van vakgenoten. Google+ ben ik mee begonnen omdat het me handig leek verschillende platformen te kunnen combineren. Tot nu toe vind-ik er weinig vakgenoten en vrienden, maar dat gaat wellicht veranderen. Tja, en er zijn ook andere social media waar ik me ooit voor heb aangemeld, maar die diep zijn weggezakt. Daarvan weet ik niet eens meer de naam.

Nieuw in mijn collectie

Ik ben weer aan het snuffelen aan andere/nieuwe platformen. Althans, voor mij zijn ze nieuw (ze bestaan al lang, maar door een cursus TeamTools ben ik  weer eens op hun bestaan gewezen). Dit keer meer gericht op effectief werken en het sorteren van informatie. Ik probeer wat zaken uit. Ik gebruik nu evernote om leuke berichten van internet vast te houden en te categoriseren. Voordeel is, dat je ook andere berichten (word docs of aantekeningen) op evernote.com kan plaatsen, waarna je ze makkelijk terug kunt vinden door het gebruik van tags. Hier is nog ruimte voor verbetering, maar ik zie mogelijkheden. Feedly.com gebruik ik nu om op een aangename manier RSS-berichten van bekende sites zoals communicatie_online en frankwatching te lezen op de ipad. Vakberichten lees ik nu als een soort magazine. Vooral fijn als je onderweg bent met het OV. Voor planning ben ik nu aan het kijken of wunderlist.com of huddle wat voor me is.

Als vrijwilliger bij het filmfestival Roze Filmdagen maken we gebruik van dropbox en Whatsapp. In dropbox bewaren we alle documenten, zodat iedereen er overal bij kan. En voor spoedberichten hebben we een whatsapp groep. Mail gebruiken we niet of nauwelijks, en het werkt prima.

Evernote, handig om informatie te bewaren
Evernote, handig om informatie te bewaren

Kortom ik ben een fan van social media. Niet alleen privé, ze hebben ook mijn werk makkelijker en leuker gemaakt. Ik kan makkelijker kennis en mensen vinden en bewaren, ideeën toetsen en uitproberen. Het beschreven pakket werkt voor mij. Maar mochten jullie nog aanvullingen hebben, dan hoor ik dat graag!