Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only
alle blogs

Liever allemaal thuiswerken, dan hybride (lessen van GitLab)

20 december 2021 Leestijd: 3 minuten

“Zonder kantoor werken is supermakkelijk”. Dat was de prikkelende kop van het interview dat redacteur Stijn Bronzwaer van het NRC 18 december 2021 had met Sytse Sijbrandij, oprichter van GitLab. Bij GitLab is thuiswerken de norm. Er werken 1.500 werknemers wereldwijd vanuit thuiskantoren in tientallen landen. Hoewel het interview maar 25 minuten duurde zaten er enkele interessante lessen in die direct linken met interne communicatie, thuiswerken en hybride werken:

  • All remote is voor velen de toekomst
  • Leg alles vast
  • Hybride werken, check de kansen voor thuiswerkers
  • Kom minimaal een keer per jaar bij elkaar
  • Maak afspraken van 25, 50 of 80 minuten
  • Transparantie: deel een handboek met de gebruiksaanwijzing van managers
  • Transparantie 2: Deel je plannen met iedereen

Les 1: Thuiswerken (all remote) is voor velen de toekomst

Dat vraagt wel dat alle medewerkers goede faciliteiten hebben om thuis te werken. Een comfortabel thuiskantoor is belangrijk. Zo heeft Sijbrandij zelf drie schermen en achter zich een groen scherm waar hij zaken op kan projecteren en heeft hij een lopende band om tijdens het werken in beweging te blijven.

In de Verenigde Staten gaan steeds meer bedrijven ‘all remote’. Ook zijn er steeds meer werknemers die graag thuiswerken. Die hebben het steeds meer oor het uitkiezen.

“Je opent een document van het project waar je samen aan werkt en je weet meteen hoe het ermee staat”.

Les 2: Leg alles vast

Wat wel aandacht vraagt is werken met medewerkers in verschillende tijdszones. Dan kun je niet snel iets aan een collega vragen. Daarom legt men bij GitLab alles vast, zodat je niet hoeft te wachten op een antwoord van een collega in een andere tijdzone. “Je opent een document van het project waar je samen aan werkt en je weet meteen hoe het ermee staat”. Dat pleit voor het beter gebruiken van samenwerkingstools, zoals MS Teams.

Les 3: Hybride werken, check de kansen voor thuiswerkers

Hybride werken is waarschijnlijk veel lastiger, met een deel op kantoor en een deel thuis. Bij hybride werken is de kans groot dat de mensen die thuis werken uiteindelijk minder carrièrekansen hebben. Bijvoorbeeld omdat managers die wel op kantoor zijn de kantoorwerkers wel ziet en de thuiswerkers niet. Dat probleem heb je bij organisaties waar iedereen thuiswerkt niet.

Lees hier meer over hybride werken

hybride werken wat is dat_ begin nu het gesprek! klein

Les 4: Kom wel minimaal eens per jaar bij elkaar

Ook al heeft GitLab geen kantoor, toch komt iedereen eens per jaar bij elkaar. Dat geeft ruimte voor ongedwongen gesprekken en geeft de kans om op informele manier met elkar te praten. (NB Door Corona is dat nu niet doorgegaan)

Les 5: Afspraken van 25, 50 of 80 minuten

Sijbrandij geeft aan dat hij drie soorten (online) afspraken maakt. Hij houdt ervan op tijd te beginnen. Dat kan alleen als er tussen afspraken tijd is om koffie te halen of de kat eten te geven. En aangezien we graag afspraken maken op het hele of het halve uur, is dit een praktische oplossing.

Les 6: Transparantie 1: het handboek

In een online handboek van Gitlab staan bij Sijbrandij acht zwakke punten als leidinggevende. ‘Soms kan een suggestie als een bevel overkomen’. Of voor het interview ‘Hij laat soms stiltes vallen, dan denkt hij na’. Super transparant. Sijbrandij vindt dat hoe hoger je in een organisatie zit, hoe kwetsbaarder je jezelf op moet stellen om dat te compenseren. Zeker als je collega’s door het thuiswerken alleen online tegenkomt is zo’n handboek een slimme tip.

“Hoe hoger je positie hoe kwetsbaarder je je moet opstellen”.

Les 7: Transparantie 2: Deel je plannen met iedereen

Veel werknemers voelen zich helemaal niet verbonden met de strategie van het bedrijf waar ze werken. GitLab publiceert gewoon de doelen voor het komend kwartaal. Dat leverde in het begin zenuwachtige reacties op bij investeerders, maar nu weten ze dat we dat bewust doen. Zo kunnen we ook onze werknemers beter betrekken, want niets is geheim.

Huib Koeleman