Contact EN

Zoeken

Generic filters
Exact matches only

Floortje van der Hert

Junior communicatieadviseur

Luisteren, analyseren en begrijpen. Drie aspecten die ik niet alleen in mijn dagelijks leven toepas, maar ook tijdens mijn werk. Ik word enthousiast van het zoeken naar de vraag achter de vraag. Op een zo secuur mogelijke manier onderzoek doen om de onderste steen boven te halen, dat is wat mij kenmerkt als junior communicatieadviseur.

 

Data en visualisatie in communicatie

Tijdens mijn minor in Digital Humanities and Social Analytics, ontdekte ik mijn liefde voor data en visualiseren. Ik ontdekte dat communicatie en data goed samen gaan, en dat het elkaar versterkt. Mijn data-onderzoek naar informatiestromen in de Tweede Kamer, in combinatie met het visualiseren om deze data in één oogopslag begrijpelijk te maken, enthousiasmeerde mij enorm voor deze andere kant van het vak. Ik vond de data-analyses in R en SPSS dan ook een van de leukste onderdelen aan mijn scripties. Resultaten zijn door data-analyses beter meetbaar en overzichtelijker. Als junior communicatieadviseur ga ik graag verder met data en visualisaties.

Schaakmat!

Iets waar overzicht en analyse ook goed van pas komt, is bij mijn favoriete hobby: schaken. Tijdens corona hebben veel mensen een nieuwe hobby ontdekt, ik heb een oude hobby herontdekt. Als kind schaakte ik vaak met mijn vader, nu schaak ik makkelijk zo’n 2 tot 3 uur per dag. Het is een korte maar intense denkpuzzel die iedere keer anders is, en waarbij elke keer een snelle analyse nodig is om tot wel 10 stappen vooruit te kunnen denken. Iets dat ik sowieso graag in het dagelijkse leven toepas, vooruitplannen!

Voor mijn andere hobby, reizen, heb ik dat juist afgelopen jaar voor het eerst een periode totaal losgelaten: behalve de vliegtickets, heb ik de hele reis ongepland gelaten. Ik wilde mij laten leiden door de mensen die ik zou ontmoeten. Iets waarvan ik ook onwijs heb genoten! Een balans tussen vooruit plannen, loslaten en het spontane, is een gouden combinatie. Op vakantie neem ik dan stiekem wel graag mijn schaakbord mee.

Passie voor organisatie en planning

Een van mijn passies is organiseren en plannen. Al van jongs af aan organiseer ik graag feestjes van top tot teen, plan ik vakantieplannen met tientallen lijstjes van restaurants met de beste reviews en bezienswaardigheden en afgelegen straatjes, en beheer ik een colour-coded agenda. Ik geniet ervan om zelf of samen een mooie structuur aan te brengen in een chaos, met strakke overzichten, schema’s en to-do lists. Iets dat zeker van pas komt bij interne communicatievraagstukken.

Als Orange Otter inzetbaar voor:

  • (Interim) communicatieadvies in interne- en verandercommunicatie
  • Intern-communicatieonderzoek uitvoeren en analyseren
  • Visualiseren van data, planning en advies
  • Kwalitatief en kwantitatief onderzoek
  • De vraag achter de vraag achterhalen door analyseren en luisteren

Begrijpend luisteren

Ik vind het een kunst om mensen goed en door en door te begrijpen. Zo vind ik de vraag achter de vraag achterhalen niet alleen belangrijk, maar ook interessant. Daarnaast merk je per persoon dat er een ander soort vragenpatroon nodig is om bij het verlangde antwoord te komen, iets waar ik mij graag in verdiep en de tijd voor neem. Door middel van interviews en luistersessies komt deze diepere vraag naar boven en is begrijpend luisteren nodig. Deze luistersessies zijn dan ook iets waar ik erg naar uit kijk als junior communicatieadviseur.